Överdos av information

Jag kommer ihåg när jag var liten och man fick se en stormatch om året typ. Det var nån stor landskamp vartannat år och VM naturligtvis. Nu är det inte ovanligt att det är tre matcher i rad med Arsenal, Man U och Chelsea i nån öl-cup. Man orkar ju inte ens bry sig till slut. Jag har tappat kollen på mitt Milan eftersom jag inte har Canal plus som väl ändå bara sänder Inter för Zlatan antar jag...

Bläddrade på kanalerna igår kväll och på nån kanal var det textnyheter från svt text. Sverige hade tydligen spelat oavgjort mot Ryssland i bandy. Vem bryr sig? Vet inte om det var VM eller nån turnering eller bara träningslandskamp. Jag orkade inte ens ägna artikeln mer än en snabb blick och jag hann bara se bandy och så dog det intresset. Ledsen alla bandyälskare men eftersom jag bara sett det på tv så förstår ni varför jag avskyr det. Samma sak med trav och speedway. Fan, orientering är ju en bättre tv-sport än bandy. Speedway hade väl knappast hållit sig kvar så mycket som det gör på sporten om det inte varit för Tony Rickardsson. Vad händer när de svenska speedwaystjärnorna får en downperiod likt Sveriges handbollslandslag. Håll med om att du inte tittar på handbolls-VM med samma intresse nu när vi inte ens är med och slåss om medaljerna. Då är det ju inte ens kul.

Det är inte lätt för vissa sporter att hävda sig efter hockeyn, fotbollen och handbollen. Handbollen har försökt nåt slags konstgjord andning och satsat mycket på damhandbollen men den satsningen har väl inte slagit igenom riktigt va? Man vill ju alltid se de bästa spelarna och tyvärr funkar jag så att vet jag att ett division 4 gäng i handboll (herrar då) leker hem en match mot Damlandslaget så vet jag att det är långt ifrån de bästa handbollsspelarna som lirar i en damlandskamp. Och jag tappar intresset tyvärr... Sexistiskt? Jag vet faktiskt inte. Det är däremot häftigt när man och kvinna tävlar på samma villkor och det funkar... Kommer iofs inte på nån sport mer än möjligtvis hästhoppning just nu, och det kan jag vara utan men ändå... det är väl tanken som räknas? Jag släpper den här tråden innan jag får Fi på mig. Jag gör en pudel och tar tillbaks allt jag sagt. Damfotboll är underbart. Finns ingenting som går upp mot en målvakt som inte når upp till ribban. :-)

Är det inte sport på tv så är det en massa serier. Jag har dålig koll. Det är ofta jag sitter på lunchen och snacket bland kollegorna är inte sällan om nåt speciellt tv-program. "Såg du den tv-serien?" eller "Du missade väl inte det programmet igår?" Och oftast har jag ingen aning. Måste ändå säga att jag inte direkt saknar tv-beroendet. Jag har levt utan tv och helt plötsligt hann man få saker gjort. Testa det nån gång och ha tv:n avstängd en vecka i streck. Jag lovar att ni kommer bli förvånade över hur mycket tid ni plötsligt har!

Det ger 10 gånger mer för själen att sätta sig med en bok istället. Eller ännu bättre, ring en vän.

Har börjat ladda redan för morgondagens match. Det är bara att hoppas att vi vaknat på vår bästa sida imorgon och att laddningen är lika bra som på träningen sist. Imorgon blir det sovmorgon och en ordentlig grötfrukost! Sen är det "hem" till Aranäshallen igen för lite bandy. Härligt!

Det är februari om en timme redan. Vad hände med januari egentligen? Det är bara att hoppas att februari går lika fort så våren snart är här. Då börjar snart Sverige vakna ur sitt ide. Det är lika fantastiskt varje gång. Folk slutar klä sig i svart svart svart och mungiporna bågar åt rätt håll. Man kan se hud och fräknar och helt plötsligt leker livet. Det krävs ju så lite...

I'm singing in the regn...

Vaknade sent idag och konstaterade att allt är som vanligt. Becksvart ute trots att klockan var åtta. Regnet strilade ner och en januarionsdag i Göteborg känns ungefär som att promenera en mil i ett par skor som är en storlek för liten. Tur att vissa saker lyser upp i mörkret. Att jag är nykär skadar ju inte...

Grinigheten på gårdagens träning var efterlängtad! Det gnälldes och det spelades fult och ALLA ville vinna till varje pris i internmatchen. Underbart. Kan vi hålla den inställningen så vinner vi resten av matcherna. Gnället låter kanske negativt men det var det inte. Det var ett bra gnäll... som visar att alla vill! Längtar till matcherna på torsdag och fredag. Bra att så många var heta, för det behövs när vi lirar så tätt. Det känns lite som att dessa båda matcherna är nyckeln till seriesegern för oss. Grejar vi det här så visar vi riktig styrka. Har liksom på känn att vi löser detta!

Sitter på jobbet och tar en kort paus, så jag håller mig kort. Får bjuda på en ny del från Italien... del 11 kommer här:

********                      ***************                        *****************                           *************            ********


Nu var det riktigt länge sen jag avyttrade några väl valda ord om livet här nere. Det beror på att jag har haft semester och vägrat befatta mig med nån dator över huvudtaget. Det behövs lite datorfria dagar när man häckar framför en 10 timmar om dagen. Men nu är jag tillbaks igen och skrivklådan vill inte hålla sig borta. Så varsågoda och håll till godo!

Jag har gjort mitt första besök på posten här nere strax innan påskhelgen. En inte helt tråkig erfarenhet. Jag skulle posta ett paket till Sverige faktiskt. Nu är vi där igen med det svenska tillvägagångssättet. När jag kom in så var det en kö på 10 personer. Pavlos hundar skällde på mig och jag ställde mig i kö. Det sitter i ryggmärgen. Det är svårt att förklara för en ickesvensk men det bara finns där. När jag sen efter några minuter äntrade luckan och visade upp mitt paket så bara kassörskan log åt mig och pekade på några kassor som var runt hörnet. Där var det minsann ingen kö. Men så bra kunde det ju inte vara tänkte jag givetvis. Men det var det. Så jag knallade över till nästa kassa och åter igen visade jag upp mitt paket. En annan kassörska började spruta ur sig ord i ungefär samma takt som vilken radiosportkommentator som helst. Jag körde mitt standardsvar: -”Non parla italiano, Inglese? Det resulterade i en ny kulsvärm med fräscha ord och jag tittade mig omkring lite försiktigt. Jag hade tur den här gången för bredvid mig stog en lång vacker sak som tittade ner på mig bakom sina blåtonade solbrillor. Hon tittar inte ner på mig på nåt överlägset sätt, det var bara det att tjejen var närmare 190 centimeter lång och vacker som en dag. Bella. En riktig amazon. Hon gav mig en kort översättning på engelska och efter lite dividerande så visste kassörskan vad jag ville och allt var ordnat. Mille grazie e buona Pasqua!

Mina föräldrar landade på Linate i påsk. Det är Milanos näst största flygplats efter Malpensa. En planerad vecka blev till en helg men på den hann vi med att hälsa på mammas kusin som fyllde 70 den helgen. Stor middag på alla tänkbara sätt. Det var inte bara mycket folk, det var oerhört mycket mat. Jag fick träffa 4 av mina 6 sysslingar som bor ett par mil utanför Milano. Mycket roligt och jag lär höra av mig till dom framöver när jag kan kommunicera med dom. På middagen kunde mammas andra kusin som bor i Bologna tolka. Hon har bott i Sverige så hon kunde lite svenska och när inte det fungerade så kunde mamma göra sig förstådd på italienska. Mycket mat var det jag. Håll i er nu. Vi började med skinka av olika typer. En mycket vanlig antipasta (förrätt) här nere. Antipasta numero 2: skaldjursröra med räkor, kräftor och allt vad det nu var. Antipasta numero 3: Nästa rätt var en tallrik risotto. Ris med svamp i. Antipasta numero 4: Bestod av friterad bläckfisk. Sen kom pastan. Det trodde jag definitivt att det skulle vara huvudrätten men nej då. Det var bara en förrätt till. Sen var det äntligen?! dax för huvudrätten som bestod av lammkött med kokt potatis till. Allt detta rundades av med ett par efterrätter. Det var nån typ av kaka som kan jämföras med en blandning av vår sockerkaka och ett sött bröd först. En skål med glass och lite blandade frukter i sist. Om jag var mätt? Simmar enbenta grodor i cirklar? Skiter björnen i skogen? Sover Dolly Parton på rygg?

Eter helgen så blev det snabba ryck och lite ändrade planer vilket resulterade i att jag landade på Landvetter på tisdagkväll och hade semester ”hemma” ända tills söndagen. De här dagarna hann jag med att träffa VÄLDIGT många. Inte alla som man ville men jag täckte upp en stor del av mina närmsta kompisar. En höjdare var när vi korkade upp sista flaskan av El Vilblicko när vi för sista gången samlades i lägenheten på Vidblicksgatan där vi firade av Jacko till Australien, Berna till Stockholm och jag själv till Milano. 

En annan höjdare var Liseberg på söndagen när jag åkte farfarsbilarna med min favvis systerson. Det är en svårslagen händelse när man får en bamsekram från den lilla krabaten på nästan 3 år.

När jag var hemma fick jag även reda på att det finns innebandyklubbar här nere. Så sagt och gjort, när jag kom ner hittade jag två hemsidor som två milanesiska klubbar hade. Jag drog iväg ett mail till en av klubbarna och några timmar senare fick jag ett svar. Dom tränar en gång i veckan. Måndagar 19.00 – 21.00. Eftersom det var måndag så var det inget att tveka på. Efter att ha fått tag i adressen så tog jag en taxi till hallen och några minuter senare äntrade jag FC Milanos träning. Jag kom in och möttes av 8 – 9 killar som tittade lite undrande på mig innan jag på engelska sa vem jag var. Då föll poletten ner hos Simone som jag hade mailat. Han presenterade sig för mig och introducerade mig för dom andra. Laget hade spelat ihop i 5 år och trodde fram tills för två år sen att dom var de enda som höll på med den här sporten i världen. Simone är aktiv i italienska förbundet som har blivit invalda i den internationella innebandyfamiljen i år. Det finns 8 lag i italien och runt 150 spelare och deras serie är 4 helger där de spelare flera matcher på samma dag. 2 ggr 20 minuter på en plan som är 24 meter lång. Man spelar 3 utespelare och en målvakt. Målen är faktiskt dom officiella som vi använder i Sverige. Jag fick också reda på att det finns en sportbutik där man kan köpa innebandyprylar. Nivån på spelet är riktigt dåligt! Jag tror att alla licenserade lag och dom flesta korplagen i Sverige skulle sopa banan med dessa lirare men jag får väl se om jag kan ge dom några tips. Jag lär fortsätta att lira. Deras sista två matcher är nämligen den 20 maj i Florens. Tyvärr har inte mitt lag med toppstriden att göra och dom italienska mästarna är redan klara. Men att lira bortamatch i Florens är ju nåt jag alltid velat göra. Dom skall på en turnering till Schweiz helgen efter också. Kanske kan vara nåt. Jag får bara se till att skicka ner mina klubbor så man kan lira ordentligt...

Italienska / svenska

buona pasqua – glad påsk
ufficio postale – postkontor
pacchetto – paket
allenare - träna
traguardo - mål

Ciao tutti!



Vi måste gå upp nu.

Efter en helg som innehöll en match som jag nu kommit över, en soft lördag och en ännu lugnare söndag så har jag nu hämtat krafter för veckans utmaningar. Match både torsdag och fredag. Först min gamla klubb Bräckan och äntligen får jag vara med och spela mot dem. Missade första mötet för en skada och det är en efterlängtad match. Kommer kännas konstigt att gå in i Aranäs-hallen igen. Kan bli en rätt kul match. Båda lagen kommer med en färsk förlust i bagaget. Kommer nog bli en sevärd historia! Kul!

Sen är det Höjdarna på fredagen. Första fighten var riktigt jämn och den matchen missade jag oxå så det blir (förhoppningsvis) första matchen även mot dem i år. Jag misstänker att vi går på mycket folk eftersom vi har två matcher två dagar i rad, vilket borde ge lite speltid. Den här matchen är lika viktig och det kommer bli tufft att ladda om batterierna oavsett hur det går mot Bräckan.

Var annars rätt trögstartad imorse. Fattade inte riktigt att klockan ringde men lyckade till slut trilla ur sängen och fixa lite frukost. Fick dessutom se lite av Kållered denna morgon då jag körde ner tjejen till jobbet efter att jag först släppt henne på centralen, men nån sekund för sent...

Måste bara konstatera att bostadsmarknaden är sjuk. Jag var på visning på en lägenhet i Munkebäck i torsdags. En kanonfin 2:a på 60 kvadrat och utgångspriset var 925 000. Det var budgivning idag och jag hade satt ett tak för mig själv men när mäklaren ringde mig så hade det redan överstigits med 100 000. Tack och hej. Helt sjukt att en lägenhet kan kosta så mycket i Munkebäck. Tröstlöst! Letandet går vidare...

I brist på fantasi idag så kommer här del 10 från min tid i Stövellandet.

*****************************************************************************************************************

Det är så svårt att glädjas åt nånting när det alltid finns. Vet ni vad jag menar. Det är så mycket lättare att uppskatta något om man inte är bortskämd med saker och ting. Jag skall ta ett exempel för att göra allt kristallklart. I Sverige dras vi med regn och rusk i ungefär 9 månader innan vi äntligen lever upp och lever livet under 3 korta men oerhört intensiva månader. Det tror f-n att man uppskattar solen då! Här nere tror jag att man är van vid vädret på ett annat sätt. När det duggade en dag så beklagade en av mina kollegor sig för mig att vädret var så dåligt i Milano. Då skulle dom varit i Sverige i november för ett halvår sen när jag inte såg solen på en hel månad! Antagligen kommer det inte att vara så för alltid men jag hoppas att jag kan bibehålla den känslan jag får varje morgon jag vaknar upp. Jag tittar ut genom fönstret och ser solen och ett stort leende fullkomligt väller ut över ansiktet. Allting blir så mycket lättare när det är soligt. Visst är det så?! 

Vart vill jag komma med den här oerhört djupa diskussionen då?.....Jo jag vill försöka sammanfatta vad jag saknar från Sverige. Jag har ju varit iväg i snart två månader och det är väl först nu jag inser vad jag går miste om. Vädret saknar jag inte, det kanske ni förstår men det är ju uppenbart. Några saker har jag dock längtat efter. 

Om ni vet hur det känns när man vaknar upp på en söndag och har bara en sak i huvudet. KEBABPIZZA.....visst har ni haft den känslan? Det spelar ingen roll att summan pizzerior per person är lika stor här som antal kubikmeter snö per person är på Grönland. Dom har ju inte den magiska kombinationen av kebab och pizza i ett. Men det är ju två önskningar i ett? Det går väl inte? 

Och varför bryter bara den ena ungen på skånska i den där förbaskade Kinderäggreklamen??


Kebabpizza är en sak. En annan är sporten! Inte sporten live. Titta på fotboll går lika bra om spelarna pratar italienska som svenska. Dom kan prata marsianska utan att jag bryr mig. Man tittar ju bara ändå. Nej, vad jag menar är tv-sporten. Visst jag fattar vart 10 ord kanske men hur kul är det att följa en två timmar lång diskussion om championsleague-matchen som just har spelats när man inte förstår sammanhanget? Så där! Jag som trodde att jag aldrig skulle sakna sportkomentatorerna på femman. Men ni som läst tidigare vet ju att det alltid är ett bra blickfång i rutan som håller en kvar här nere. Och så är det ett bra sätt att bli bättre på språket också....att lyssna alltså.

Den stora skillnaden mellan Kebabpizzan och tv:n är ju att tv:n kan man åtgärda genom att man blir bättre och bättre på språket men pizzan.....dom kör inte ut till Milano va?

Visst är det fantastiskt! Efter två månader så är det enda jag saknar tv och kebabpizza. Det måste ju innebära att jag har det ganska bra. Fast visst saknar jag familjen och alla kompisar (som har oerhört svårt att skicka mail lite då och då) och tjötet i omklädningsrummet. Det är ju inget man lämnar bara så där. 

Nu när mitt arbete har lugnat ner sig så kan jag börja leva lite Svensson-liv här nere. Jag hinner laga egen mat, handla och jag har nyligen gått med ett gym. Jag var på ett annat gym för nån vecka sen och gled in på morgonen med fullpackad träningsväska och morgonfrisyr. Ögonbrynen stod åt alla håll! Jag gled fram till disken så där coolt som bara en svensk kan. Ni vet hur det är. Man letar runt efter nån annan person man kan ställa sig i kö bakom. Men nu var det bara jag så jag fick ta tjuren vid hornen. Jag sa att jag ville träna och hon började ta mitt namn och efter lite skrivande frågade jag hur mycket det kostade. 50 000 lire svarade hon. (Runt 250 kr) Per vecka frågade jag lite oroat och tyckte det var lite i dyraste laget. Per gång svarade hon och jag tänkte för mig själv att antagligen så är vikterna av guld och instruktörerna som står och viftar med palmblad för att kyla ner dig medans du tränar fixar tvätten åt dig samtidigt. Nu visade det sig att inget av ovanstående stämde förutom priset då. Men svensk som jag är så kunde jag inte med att dra mig ur vid det tillfället så jag pröjsade och tränade duktigt istället och fick bukt på min svåra virvel i vänster ögonbryn. 

Som tur är hittade jag ett annat gym alldeles i närheten av jobbet. Där tränar flera av tjejerna på jobbet också så dom skickade mig dit. Jag har köpt ett månadskort för 900 kr. Snacka om motivation bara där! Sen var detta gymmet lite mer befolkat också vilket gör träningen lättare att utstå. Inget ont om gym men det drar med sig en viss typ av folk. Dom där som har en syn som bara sträcker sig ca: 5 centimeter från sin egen kropp. De har oerhört svårt för att slita ögonen från sig själv. Fast bortser man från He-man & Co. Så är det normalt folk som går. En och annan pingla att titta på fast även här finns dom där riktigt sköna typerna. En tjej som jag har sett några gånger kanske hade varit ganska vacker om inte läkarna hade gjort det fatala misstaget att ta fel på cl och liter när dom mätte upp silikonet som skulle sprutas in i läpparna. Hon skulle kunna jobba extra som frälsarkrans. Jag kan sätta en miljon (lire) på att hon inte har tagit baddaren.

En annan rolig syn på samma gym var ett modelejon med betoningen på var. Kanske nån gång på 50-talet. Damen var minst 65 år. Hon äntrar träningslokalen iförd trädgårdshandskar och lite normala träningskläder faktiskt men till det har hon ett par solbrillor anno 1972 som är så där gigantiska. Iklass med Åke Wavillney i Fönster mot Tv-världen. Om ni kommer ihåg honom. Eller kanske i klass med Jan-Öivind Svahn som jag tror lade grunden till det uttrycket som vi sportintresserade brukar kalla splitvision. Då begriper ni omfattningen på damens glasögon. När hon sen äntrar joggingmaskinen i ett par skor med 3 centimeter höga klackar så var jag tvungen att lämna hallen för att inte störa ordningen där inne. Det ser ni inte i Sverige!!

Tanken är att jag också skall ta tag i min italienska. Har inte rört min italienska bok på flera veckor. Ändå går det lite framåt eftersom man är omringad av språket så visst lär man sig ett ord här och där men nån typ av lektioner måste jag ta. Fast helgen är tingad till boken. Det blir nog nån park nånstans med solbrillor, boken, penna & papper och lite hederligt pluggande. Man kan ju ha det sämre......

Ci vediamo!

Italienska / svenska

pioggia - regn
luce del sole – solsken
mancanza – sakna
fare la coda – köa (även om jag inte förstår varför det här ordet existerar här nere)
delusione - besvikelse

Ciao tutti!


Anger Management

Igår kunde jag gått i taket. Fullständigt och helhjärtat så var jag riktigt j-vla förbannad. Vi åkte på stortorsk mot Pantern med 1 - 6 och själv hölls jag på bänken med order att värma upp. Inget konstigt i det men det tog en timme från det att jag beordrats värma till att jag fick hoppa in på plan. Då med 8 minuter kvar av matchen och 1 - 6 i baken. Inspirerande? En rolig chans? Nä, knappast. Jag var nästan på väg in i omklädningsrummet för att ta en dusch när jag kallades upp från frysboxen. Och det efter att de 10 gubbarna på plan lyckats med ett mål och 6 insläppta... Min personliga åsikt är väl att det borde hänt nåt tidigare. Skit samma vad, bara de hade börjat plocka av de spelarna som inte kämpade järnet eller som inte hade det riktiga stämmet, för uppenbarligen så hade de inte det denna kväll. Vi var nära flera gånger men nåt måste ju hända... ja ja.. det är bara att glömma och hoppas att en själv får lika lång tid på sig när man får chansen. Knappast troligt iofs... Då lär man lyftas av efter en period som i senaste matchen. Låter jag bitter? Kan bero på att jag är det för tillfället....

Men jag lyckades väl ändå hålla mig rätt neutral i min matchrapport som ni kan läsa 
här. Lika neutral var jag inte igår. Jag åkte hem, ställde bilen och traskade ner till tjejen. Lyckades somna rätt snabbt faktiskt men vaknade mitt i natten (forfarande skitförbannad) och kunde inte sova. Bedrövligt var bara förnamnet och som tur var så hade jag inte tillgång till en dator förrän sent idag (lördag) då jag hunnit lugna ner mig något. 

Ju mer jag tänker på det, desto argare blir jag... men nog om detta. Promenerade idag i området som kan bli mitt nya hem inom kort. Om nu lägenheten jag kollat på inte drar iväg i budgivningen så blir jag granne med lagkompisarna Jonatan och Viktor. Jag hoppas på det, för lägenheten var riktigt trevlig. 

Den här veckan blir avgörande för oss i serien. Vi möter Bräckan på torsdag. En vinst och vi är tillbaks i förarsätet men en förlust och vi kan plötsligt befinna oss på en tredjeplats. Hyfsat psykologiskt faktiskt, speciellt efter en sån djupdykning som mot Pantern. Inte nog med Bräckan på torsdag, det gäller att ladda om batterierna och vinna mot Robertshöjd på fredagen oxå. Tufft med två matcher på två dagar. Vi lär gå runt på mycket folk hoppas jag. Det lär behövas för om vi skall behålla övertaget behöver vi 6 pinnar. Tuff utmaning! 


 

Ad(dictive)

Jag älskar reklam. Nej... inte att det är 20 minuter reklam på en timmes tv-tid, utan reklam i allmänhet. Jag älskar att förföras, uttråkas och roas av reklam. Det är ju uppenbarligen fler än jag som fastnar för det. Jag kan fortfarande repliker från reklamsnuttar från över 10 år sen. Det började väl på bio innan tv helt besudlades men jag kan läsa en fyndig reklam på bussen eller på en förbipasserande spårvagn som kan få mig att le eller skratta. Eller som bara kan få mig att tänka till lite extra.

Jag gick en copywriterkurs på 15 veckor på distans för nästan två år sen i min transformering från systemutvecklare till producent. Jag fullkomligt älskade den kursen. vi fick uppgifter som var nästan uteslutande reklamuppdrag. Den första uppgiften vi fick var att hitta på ett namn på ett myrmedel och göra en annons till en facktidning. Vi fick skriva ett förord till en bok om choklad, göra reklam för takfärg, göra reklam för en pocketbok-prenumeration osv. Det kanske inte låter så märkvärdigt, men det var verkligen skitkul. Sitta och tänka fram en idé och målgruppsanpassa reklamen var hur kul som helst. Allt jobb publicerades på en gemensam site, där allas jobb och kommentarerna från lärarna kunde läsas igenom. Man fick ris och ros och tips på hur man kunde förbättra sitt skrivande och grymt lärorikt. Något som jag lätt hade kunnat tänka mig att jobba med.

Veckan när vi skulle göra reklam för takfärgen som bytte färg när den torkade (så man kan se att det är torrt) så var jag lite sent ute och slängde ihop en annons kvällen innan utan så mycket research och det visade sig att min idé var precis den som den "riktiga" reklambyrån använde i sin reklam. Lite pinsamt när lärarna trodde att jag sökt lite på nätet och snott deras idé rätt av. Kan väl säga att om firman som köpte den där reklamen hade kommit direkt till mig så hade de fått samma annons (nästan) för bara nån timmes tänk... hade väl säkert kunnat ta sådär en 30 papp utan att de skulle blinka...

Varför jag kom in på reklam idag var bara för att igår så såg jag reklam för Gott & Blandat på tv. De fullkomligt matade ut den på den tv-kanalen jag råkade titta på. Och vad sitter jag och mumsar på idag? Det var samma reaktion hos både mig och tjejen... båda utstötte ett åhhhhh. Och vi tänkte nog samma sak. VILL HA! Jag antar att reklamen har lyckats då! Grymt fascinerande! Jag vill oxå kunna göra så bra reklam.

Reklam är inte bara dåligt faktiskt. Man hinner hämta tvätten, borsta tänderna, packa träningsväskan och glömma av vad det var man tittade på innan den är slut.

"En Cab!"
"Det finns bara ett sätt att stoppa den....."
"Because you're worth it!"


måste bara testa att blogga med mobilen... Grattis på namnsdagen...

måste bara testa att blogga med mobilen... Grattis på namnsdagen Erika!

på sommardäck i snön...

Igår fick jag gå till jobbet. Eftersom mina vinterdäck blev snodda redan i somras i garaget så kör jag året runt på sommardäck vilket innebär att jag får gå när snön behagar komma. Eftersom jag tittade på lägenhet igår så missade jag träningen eftersom jag inte kunde ta mig till träningen.

Gick till jobbet idag oxå men idag kan jag åtminstone ta mig till träningen med hjälp av nån i laget.

Fick inte med mig datorn hem igår heller så det blir en återblick till Italien nu istället... del 9 kommer här:

(måste bara tillägga att när jag läst igenom dessa gamla krönikor så väcks en massa gamla minnen till liv. Jag kan verkligen känna den isande kylan när jag satt på San Siro och följde mitt älskade Milan.  Jag kan komma ihåg lukter, känslor och stunder. Måste säga att det var nåt av det bästa som hänt mig i mitt liv att få bo där nere. Men det kanske märks i krönikorna? )

**************************************************************************************************************

Nu var det några dagar sen senast. Men jag har varit ledig en hel helg. Det kändes som en evighet nästan. Underbart. Sen fick jag mitt första besök från det exotiska Sverige av min trogne vapendragare i PeterSingel-klubben. Peter kom ner redan på torsdagkväll och mötte upp oss på en mexikansk restaurang nära mitt hotell där jag satt med Fredrik och ytterligare en kollega från International, nämligen Björn. Där tillbringade vi kvällen och slutade där också eftersom det var arbetsdag dan efter. 

Dagen efter åkte Peter på egna äventyr efter gemensam frukost medans jag jobbade och sen sammanstrålade vi på kontoret igen och vi åkte in till stan. Vi åkte in till Duomen, den stora katedralen, som är enorm. Alldeles intill gick vi in på en pub och käkade. På vägen hem till mellanlandningen på hotellet missade vi precis vagnen så vi letade runt efter en bar och vi behövde inte gå långt. Vi hittade en engelsk pub som var riktigt bra. Mycket folk, stimmigt och stojigt som det skall vara.  Några guinness och en lång konversation mellan två utvandrare resulterade i en av höjdpunkterna på helgen.

Vi ringde Fredrik och Björn och stämde träff på hotellet. Fyra svenskar bara ett stenkast från Royalto kan bara sluta på ett sätt. Royalto är namnet på min och Fredriks favviskrog. Ni vet den där med vackra damer och starka drinkar. Om ni fortfarande inte tror mig så fråga Peter innan han flyr landet han också. Jag beställde in en Rom & Cola medans Peter beställde en whiskey och en öl. Nu är det här stället inte som andra ställen....... min Cuba Libre var inte som en vanlig Rom & cola, nej istället för den vanliga så fick jag ett glas som var ungefär som en stor stark hemma i Sverige. Glaset fylldes med lite is och sen hällde bartendern på rommen. Han slutade hälla när det var 2 centimeter kvar av glaset. Sen langade han över glaset till mig tillsammans med en nyöppnad 25 cl colaflaska. Tack för kaffet sa jag och började titta mig omkring efter dolda kameror eller nåt. Jag fick fylla glaset till bredden men det var fortfarande inte direkt nån njutning i början. Ja ja, den gick ner till slut och kvällen rullade på. Inget sagt inget glömt...

Lördag skulle bli shoppingdag. Men det var minst sagt trögt att komma upp. Till slut lyckades vi släpa oss in till stan och där gick vi och la oss i en park och lapade sol istället. Peter har haft bättre dagar så han åkte hem till hotellet efter några timmar medans jag mest pliktskyldigast började inventera corso Buenos Aires. En av jag vet inte hur många affärsgator. Men den här var rekomenderad från några av italienarna så jag började vandra. Gatan innehöll nästan inga stora affärer. Det är ovanligt med varuhus här nere. Det tog väl ungefär en timme att gå gatan upp och då är jag kille och var bara inne i sådär en 9 – 10 stycken affärer och köpte en skjorta och ett par sandaler. Har ni flickvän så ta för allt i världen inte ner henne hit! Bra shopping alltså och inte allt för dyrt. När jag hade tröttnat (redan efter två timmar, jag vet tjejer bara två timmar) så tog jag vagnen tillbaks till hotellet. Där var det bara att gå och lägga sig en stund. 

Senare på kvällen hade vi tänkt gå ut igen men solen och dagen innan hade tagit alla krafter ur oss så vi nöjde oss med att gå ner till en restaurang som inte såg mycket ut för världen men som hade en stjärna i Michelinguiden. 300 kr för huvudrätt, efterrätt, en flaska vin och 3 flaskor vatten. Förstår inte hur vi kunde vara så törstiga. Min huvudrätt bestod av pasta med en gudomlig sås som innehöll nån slags rom. Vad Peter käkade kommer jag inte ihåg. Efter middagen gick vi hem och sov. Kanske inte det roligaste men vi orkade inget annat. 

Söndag och med nya krafter gav vi oss ut i stan i jakten på matchtröjor. Jag ville ha Milans och Jacko Lazios. Det var ju trots allt match på kvällen. Vi tog vagnen mot Corso Buenos Aires för att kolla in om det fanns några affärer öppna. Det gjorde det, men det var inte många och det var bara ”tjej-butiker” Förstår inte detta!? Så matchtröjorna skippade vi och tog en promenad ner till Duomen som är en samlingspunkt. Duomen är navet i hjulet som kallas Milan. Det är ingen dålig liknelse alls för stan är inte gjord av amerikaner där alla gator är raka och avenyerna är numrerade. Nej, här snackar vi byggnader från 1100 – talet. Riktiga medeltida stenhus som riktigt skriker historia. Vägarna byggdes runt kärnan på den tiden så det finns två stora cirkelleder och tittar du på en karta över Milano så ser det faktiskt ut som ett hjul. Gatorna inuti lederna är inte spikraka. De är mer som ekrarna på en kasserad cykel på tippen. Sneda och vinda. Väl nere vid Duomen satte vi oss på en uteservering i solen och beställde in varsin öl. Där sysselsatte vi oss med en av mina favoritsysselsättningar. Titta på folk. Det är alla typer som knallar förbi och nu kunde vi dessutom kommentera alla som gick förbi på två språk utan att nån fattade vad vi sa. Ganska unikt faktiskt. När vi hade tröttnat på detta gick vi hem och tog en lång siesta efter många kilometer till fots. Promenera är ett bra sätt att upptäcka stan på men uttröttande. Så lite vila och sen var det dags. Kvällsmatch och stormatch i Milano. Vi kom fram till arenan nån halvtimme innan avspark så vi hann ta den tillhörande varma mackan och kalla ölen. Sen orienterade vi oss fram till rätt ände på arenan och äntrade Giuseppe Meazza stadion (San Siro). Innanför muren är det lätt att hitta fram till platserna.........det är bara att fråga ungefär i medeltal 7 värdar. Eller fråga och fråga, visa upp biljetten så pekar dom  i vilken riktning det är. Till slut hamnade vi rätt. Vad skall man säga om matchen då? Första halvlek var väl som Jacko sa. En tråkig match med härlig inramning. I andra halvlek tände det till lite grann och Milan gjorde segermålet inknoppat av Boban inför 52000 åskådare i 60:e minuten. 

Så efter en väldigt trevlig helg summerade vi vad som hänt över en frukost på måndag morgon vid tågstationen. Peter tog tåget ut till Malpensa och Peter tåg tunnelbanan till jobbet. Vi ses i Adelaide nästa sommar Peter!!

Italienska / svenska

emigrare – utvandra
ubriaco – full
sommare  – summera
passeggiata – promenad
medievale – medeltida 

Ciao tutti!

All in

Inte mindre än 13 gubbar samlades upp hemma hos Österman denna lördagen. Det var pokerdags och Karibien-Aga fick väl gälla som favorit. Men det var inte bara poker. Det var även småmålsspel i Red fox-hallen. Inte så lite prestigeladdat och det kunde väl bara sluta på ett sätt...

Tre matcher, tre vinster. Det var Kalle Bodestig, Robban Carlsson och jag själv som stog med det facit efter dagens tre stentuffa fighter. Klubborna las på mitten och slumpen fick avgöra lagen men med sådana innebandylegender som Johan Österman som ALLTID är i Zonen, Reichen med det X3M:t bra skottet, Janne fysfenomenet Andblad och Hans Krona eller Klave (i många år ansedd som Pixboklackens lunga) för att bara nämna några...

Det var några säsonger innebandy som sprang runt på golvet en timme. Kanske inte så kul för er som inte vet vilka det här är men stommen är gamla Pixbo-lirare som startade på tidigt 80-tal. Inte bara det, det är barndomskompisar som växte upp i Pixbo och Mölnlycke. Många av grabbarna har jag känt så länge som jag förstått vad känna är för något. Samma dagis helt enkelt! Värt att notera är ändå att Janne stekhet hade glömt kortbrallor och fick springa runt i kallingarna. Ingen vacker syn! Tänk er själva en spenig Janne springandes i ett par
kallingar... Det var osmakligt och det var nog därför jag inte kunde trycka i mig hela pastan senare...

Men lidandet av att se Janne och innebandyn tog slut, segrarna korades och bilarna styrde upp till Mölnlyckes svar på Nobu eller Ivy i London, dvs Ferrari. Diplomen över köket stog på disken stolt uppställda (läs: Någon hade gått Härryda kommuns kurs i att allergianpassa mat.) Kökschefen var ute och presenterade menyn (läs: Nån snubbe i en ostruken föredetta vit skjorta tittade på en och frågade: -"Vad får det lov att vara?") Mitt val föll som sagt på pastan. Den hade minst två halvmånar i Goodyear-guiden. Min hunger var tyvärr lika liten som min huvudvärk var stor. Något som inte gick helt över förrän två öl, två kaffe och ett par glas vin hade sköljts ner lite senare hos Johan. Vet inte men... får väl hoppas jag får huvudvärk snart igen! Nu har jag ju lösningen! :-)

 Den 5-stjärniga pizzerian hade tjänat sitt syfte och spelhungriga grabbar förflyttade sig ner mot casinot, eller ja... Östermans lya. Där stog spelledaren tillika kortansvarige för en regelgenomdragning. Han har ju ändå ett Em-guld Robban, så när han pratar så lyssnar alla. Cardshark, som han vill kallas, drog förutsättningarna och samlade in pengarna. Lagen delades upp på två bord med 7 på det ena och 6 på det andra. 8 stycken skulle gå till finalbordet så det spelades på de båda borden tills det hade åkt ut 5 stycken. Sedan flyttades de som var kvar över till finalbordet (köket). I första finalen med bara fem spelare kvar satt 5/6-delar av Pixbos anfallsvapen i det jag kallar Pixbos första juniorlag. Det var OZA-kedjan komplett och 2 av 3 från BBN-kedjan. Olausson, Zellén, Augustsson och Berg, Bodestig. Bara Nyström saknades... Olausson tog hem det med Aga på en hedrande andraplats. De spelar för övrigt normalt på nätet i lag tillsammans med herr Berg och det luktade mygel lång väg. Antagligen träffas de idag och delar upp vinstpengarna. Tragiskt!

Det blev en omgång till men efter att Reichen gått bärsärkargång (eller var det bärshävargång) på spelbordet jag satt på (med flyt dessutom) så åkte jag ut på en gång. och jag åkte faktiskt hem innan andra omgången var färdigspelad. Har inte sett några notiser i tidningarna om vem som vann... svagt av TT! Men ni kan ju kolla vem som kommer i en sprillans ny Ferrari till jobbet... det borde avslöja vinnaren.

Söndagen var kvalitetstid med tjejen. Hon hade jobbat 60 timmar i veckan och jag 47 plus två träningar och en match så vi tog det ganska lugnt... Inte så illa det heller faktiskt! Vi var och käkade söndagsmiddag för de sista stackars hundralapparna av krediten den här månaden. La Sombrita var målet men den var igenbommad igår så vi hamnade på Lilla Tavernan. 200 spänn för en friterad fetaost till förrätt, en grillad svärdfisk till huvudrätt och vanilj och chokladglass med kolasås till efterrätt och en halv flaska husets röda att dela på. Helt ok faktiskt men tjejens lamm i lergryta var klart bättre än svärdfisken... Långt ifrån Pasta plus-klass ändå. Plus för att det var billigt dock!



Pausfågel...

I väntan på inlägget ikväll om helgens bravader med småmålsturnering och pokerturnering på liv och död så får ni hålla till godo med en gammal krönika från Italien... del 8 varsågoda!

*************************************************************************************************************

Äntligen efter 8 timmar på konteret på en lördag så åkte vi hem till hotellet. Vi skulle bara käka nåt på vägen först. Vi är jag och min svenske kollega/hotellrumsgranne. Vi hade siktet inställt på en liten mexikansk restaurang som vi hade käkat på tidigare. Med god mat och underbar öl (dos equiz) så är det svårt att motstå det där stället. X antal öl senare (mamma läser ju krönikan..) så vart vi mätta och belåtna. Fredrik hade inga pengar så jag tog det på kortet. För att han skulle kunna betala tillbaks så tog vi vägen om vår kvarterspub......trodde vi. När vi äntrade stället så var det en jätte stor lokal som visade sig vara ett av Milans populäraste ställe. Det var åtminstone vad en tjej sa till Fredrik. Drinkarna var dyra men gigantiska och väldigt prisvärda (läs: starka) Stället var ett rum avdelat av bara soffgrupper, bord och växter. Väldigt fräckt ställe. Baren var hyfsat stor och täckte ena kortsidan. Men köerna var inte i baren. Köerna var i kassan dit man måste gå och betala först innan man kunde ta kvittot och gå till baren. Sen fick man säga till bartendern vad man skulle ha. Killen bakom bardisken hade varit med förut. Han stog och skakade drinkar, styrde upp resten av killarna i baren och stog och småsnackade med gästerna på en och samma gång. Han var fullkomligt genomvåt av sitt intensiva jobbande och när jag beställede på engelska så fick jag ett flin tillbaks och ett –”Yes man” på riktigt dålig engelska. Bartendern trodde nog att det var riktigt bra engelska och några andra gäster bredvid mig nickade också bekräftande. Dom skulle bara veta......

När väl drinkarna var inköpta kunde vi insupa omgivningarna och för all del också drinken. Båda två ett rent nöje. Vet inte om jag är dålig på att räkna men det känns som den kvinnliga delen av befolkningen är större än den manliga. Kanske önsketänkande, kanske det naturliga filter i blicken man har skaffat sig som tar bort onödigt blickfång så som killar, par som är som plåster och den där förmågan att se att det är nystädat. Alla killar känner nog igen det här. Fast kanske det bara var drinken. I vilket fall som helst så fanns det mycket att vila ögonen på och det här stället finns det skäl att återkomma till. 

Förutom kassan man var tvungen att handla i så hade dom en annan lite lustig detalj. Det var nåt jag märkt när jag skulle gå på toaletten. Det fanns inga lås på dörrarna, istället hade man en kille som stog bakom en disk och hade järnkoll på vilka som var upptagna och vart man fick stå och vänta på sin tur. Schysst kneg, att jobba extra som toalettlås. Man har det nog ganska bra ändå.

Jag och Fredrik brukar driva lite med italienarna och kalla Italien för ett underutvecklat land. Det finns en del egenheter här nere. Ungefär hälften av alla dörrar till butiker och restauranger går åt fel håll. Vet inte hur många gånger jag har tacklat dörren för att jag förväntat mig att den skall öppnas utåt. Det är ju helt naturligt, eller hur? 

När jag idag skulle köpa biljetter till Milan – Lazio matchen på söndag så kom jag in på banken efter att ha tagit mig igenom deras konstiga sluss-system. Alla banker har en sluss. Du måste stänga den första dörren innan du kan öppna den andra för att komma in. Förstår inte riktigt varför det är så. Men i alla fall så när jag hade kommit in och stått i kön och kommit fram till kassan och äntligen fått killen bakom disken att förstå att jag ville ha biljetter så sa han priset och jag langade fram mitt visakort. Till min STORA förvåning skakade han på huvudet och förklarade att dom tog bara kontanter. J-vla U-land tänkte jag för mig själv och gick och tog ut pengar på bankomaten utanför och nästa gång gick det bra. Fast jag vart inte sur egentligen för det går inte att bli det här nere. Och det var riktigt trevligt inne på banken. Det var en gubbe där som hörde att jag ville ha biljetter och han kom fram till mig och började på knagglig engelsk/italienska att snacka lite. –”Milan – Lazio, no good.......Manchester or Chelsea” sa han med ett stort leende. Repliken från den lilla banktjänstemannen bakom disken kom helt förvånande. –”Real Madrid” sa han och räckte över biljetterna. Den gamle gubben skrockade som jultomten och så var det Arrivederci, buongiorno och jag gled ut i den 20 gradiga luften med två biljetter på fickan och ett stort smil på läpparna.

Nouvo ord in ordlistan!

Italienska / svenska
alcolico – drink
scontrino – kvitto
banca – bank
paese sottosviluppato – u-land
contanti – kontanter

Ni får ett bonus ord idag också för det ligger så härligt i munnen....
Scompartimento - tågkupé

3 poäng

Sitter fortfarande vaken, klockan är 02.52 och jag har just skrivit matchref från kvällens match mot 0302. Vi vann med 5 -4. Jämnt igen men vi borde kunnat döda matchen. Men vi sjunker ner i dalar spelmässigt ibland och skillnade på när vi är som bäst och som sämst är gigantisk. Kunde vi bara bli lite jämnare så skall vi inte ha några problem att hålla undan i toppen och ta hem den här serien. Men sju matcher kvar. Det kommer bli en fight in på målsnöret.

Jag fick besked idag att jag var bänkad. Halvkul med tre linor från start och ändå sitta och tugga knopp. Roligare kan man ju ha det en fredagkväll. Men jag fick komma in i andra. Vi gjorde ett bra byte men sen dröjde det en kvart innan vi kom in igen. En utvisning i fel läge och så fick man sitta och bli kall. Sen kom jag aldrig riktigt in i matchen. Antar att en träning med Zacke och Gabe inte var tillräcklig?!? Även om träningen var ok så ville spelet inte riktigt stämma på matchen. Det gjorde det väl inte för någon femma periodvis men vi fick ändå sätta oss igen efter den andra perioden och 0 - 0 på kontot. Hade en rätt trevlig stund med Mackan på bänken ändå. Den örebroklingande oneliner-maskinen kunde inte sluta leverera världskommentarer. Jag garvade en hel del och glömde nästan av hur tråkigt det är att bli petad utan att fått spela till sig lite värme... borde tagit med mig duntäcket!

Matchreffet är av naturliga skäl inte upplagt än men titta på Pixbo.se/ibf så kommer det upp under morgondagen, eller ja... idag nån gång...

Nu har vi tagit tillbaks vår fyrapoängsledning eftersom Bräckan strulade till det och tappade ledningen och matchen till Veddige i slutminuten. Tack för det Veddige!

Den här arbetsveckan är äntligen slut. En leverans gick iväg idag och jag hann nästan med alla träningar. Missade tisdagens träning men har en ny semesterdag att ta ut. Vill helst inte få några fler semesterdagar på det här sättet. Jobba över 7 timmar samtidigt som man har träning må, ti, ons och match fredag är en svår kombination men sitter man från 06.40 till 20-tiden en torsdag så funkar det med... Kan väl säga att jag skall ha sovmorgon imorgon. Kanske en sovdag. Det enda som står på agendan imorgon är samling i Mölnlycke vid 16.30 tror jag det var. Då är det gamla gardet som samlas. En och annan gammal Pixboit. Det blir tydligen lite fysiska aktiviteter och sedan pokerkväll. Kan bli trevligt.

Längtar efter min flickvän.

En Ulf i fårakläder

Försöker komma på nåt roligt att skriva och kom på att jag har utlovat en berättelse om en liten skidtripp till Sälen. Det sjukaste som någonsin hänt mig faktiskt.

Så här var det... Vi var några grabbar som som hamnade på en fest ute i Partille. Det var en tjej som lirade volleyboll i elitserielaget Mandator (laget hette så) som hade festen. Det var en massa klasskompisar som kom på den där festen. Idrottslärare skulle de bli allihop. Det kom fram att de skulle åka skidor och skulle hyra en stor stuga i Lindvallen men hade platser över. Sagt och gjort, vi hakade på. Jag och två kompisar plus två tjejkompisar. Alltså fem stycken som inte tillhörde de idrottslärarstuderande. Sammanlagt måste vi vart minst 15 stycken. Minnet sviker lite där.  Kul att komma upp och få träffa lite nytt folk ändå. Det tog en liten stund innan de två gängen började beblandas... som vanligt. Det var artigt och belevat i början innan festen satte igång. Det är ju Sälen trots allt. 

Reichen, som var en kompis som var med, satte ribban ganska omgående. Kommer inte ihåg om det var första kvällen eller andra som några satt uppe länge länge och tjötade och festade medans ett rum (vi kallar det för det tråkiga rummet) ville sova. De skulle upp och ut i skidspåren tidigt nästa morgon. Då tog Erik helt sonika mod till sig. Grabbade tag i en kudde och släntrade bort till dörren till det "tråkiga" rummet och knackade lite lätt på dörren, öppnade den helt sonika och hivade iväg kudden allt vad han orkade rakt in i rummet och som det visade sig rätt i planeten på en stackars tjej som just tittade upp nyfiket. Men det märkte nog inte vår käre herr Reichenberg eftersom han redan stängt dörren och vänt sig om med ett nöjt leende och börjat sin väg tillbaks till bordet där hans drink stog.

Det är så man får ihop gruppen. Lasse Lagerbäck borde hyra in Reichen som stämningskonsult för dyra pengar. Nu kanske jag överdriver något men det blir ju så mycket roligare då... fast nä, jag tror faktiskt inte det. Själv togs jag för den lugna typen, som vanligt.

Det var lite tryckt stämning i tråkiga rummet efter det och på något sätt så fick vi klart för oss att vi inte var populära. Men vi kunde inte bry oss mindre för några i det här gänget, de flesta faktiskt, var på helt samma nivå som oss och hade skitkul. Reichenberg hittade en flickvän efter den här resan och jag datade en annan av tjejerna ett kort tag men det är en annan historia. 

Det var en normal förfest och käk i vår stuga (som jag inte kommer ihåg exakt var den låg) och en av tjejerna körde in oss till nåt uteställe och vi drack upp färdkosten innan vi äntrade lokalen. Där var det fortsatt fest och vi drack drinkar och röjde på dansgolvet. Men alla kvällar har ett slut. Även om mitt slut skulle ta lite längre än vad jag först hade räknat med. Jag tror att klockan var en bit 02:00, misstänker att stället faktiskt stängde då och jag var grymt hungrig och trött. Men mat var jag tvungen att få och jag lyckades få med mig några till ett pizzahak. En kvart ägnades i kön och när det är bara en kille framför mig i kön så börjar den här kvällen att bli nåt helt annat än förväntat.

Helt plötsligt och väldigt oväntat så vänder sig killen om som står framför mig och skriker åt mig. Han påstår att jag har tagit hans kreditkort. Jag stog och drömde om quattro stagione och det tog en stund innan jag ens fattade att det var mig han skrek på. Men snart gick det upp för mig och jag började inse att han beskyllde lilla mig för att ha snott hans visakort. Jag tyckte han hade tagit en och annan tequila rose för mycket och försökte på bästa diplomat-manér förklara att jag har minsann inte tagit nåt kort. Jag gick till och med så långt att jag började känna i fickorna och säga att nej, du tror fel. Men killen stog på sig och han vart riktigt förbannad och med gråten i halsen så sa han att han skulle ringa polisen. Det fick mig att känna i fickorna en extra gång men inget kort och jag sa: -"Visst, ring du polisen, jag har fan inte tatt ditt jävla kort". Nu började hungern och tröttheten att göra sig påmind och när killen ställer sig och håller fast mig mot disken så börjar jag nästan inte tro det är sant. Jag försöker säga att jag går ingenstans, du behöver inte hålla i mig. Men han vägrade att släppa mig. Sådär stog vi en stund innan luttrade poliser kommer in i Pizza-lokalen. Jag tänker för mig själv: vilken looser. Tror han verkligen på det här själv?

Det var en kvinnlig och en manlig polis som äntrade lokalen. De frågade vad som hade hänt och bad mig följa med en trappa upp. Jag lommade men upp och tänkte för mig själv att det här är ju inte sant. Det första de säger till mig är att jag skall tömma mina fickor. Jag sticker ner handen i första fickan (som jag redan känt i sju - åtta gånger) och där känns någonting. Jag drar upp handen igen och där ser jag ett visa-kort. Det är inte mitt. Nu börjar jag rodna och får ur mig nåt i stil med...: -"Men... det här är inte mitt...." Jag trodde inte mina ögon. Tusen tankar hann gå genom mitt huvud. Hur fan kom det dit? Hur kunde jag inte hitta det när jag gick igenom mina fickor? Är det bra att ha i cv:n att man har åkt dit för att sno ett visakort? Kan jag hamna i finkan för det här? Poliserna måste ha sett skräcken och den ärliga ångesten och mina oförstående osammanhängande förklaringar om att jag inte hade tagit det med flit. Visst låter det trovärdigt? Jag räknade med att få åka med dem i deras bil men de skrev upp mitt namn och sen har jag inte hört något mer om det där. De avskrev det väl som en vanlig nyårsnatt-händelse antagligen. Och killen fick ju sitt kort. 

Något skakig tog jag mig ned för trappan och ut i friheten. Men det hade dragit ut på tiden och ingen av kompisarna var kvar så jag stog själv på en parkering med en gatuadress på fickan men utan nån aning om vart den låg. I ren desperation så frågade jag en grupp med människor som var på väg mot en bil om jag kunde få skjuts. De visste inte vart gatan låg men jag sa att jag säger till när jag skall av det är lugnt. Hur fan jag nu kunde göra det? ...jag hade sådär koll på vart jag bodde och vart de skulle. Det tog en halv låt eller typ 600 meter innan jag somnade mot bilrutan och jag vaknade till av ett ryck och tittade ut. Vita landskap, nåt enstaka hus och helt plötsligt får jag syn på en vägskyllt. Malung 26 km. Helvete, tänkte jag för mig själv. Jag visste inte var jag bodde exakt men det här var riktigt långt åt fel håll. Jag fick ur mig att jag kan hoppa av till chauffören som släppte mig på en uppfart till ett hus. Jag började tänka för mig själv, hur långt har jag åkt fel? Hur tar jag mig hem härifrån. Jag började gå tillbaka och slängde upp tummen varje gång en bil närmade sig. Som tur var så gick det inte mer än en kvart innan en bil stannade och jag fick åka med hela vägen till Sälenrondellen. Det var en bit...

Vid det laget så var min desperation om möjligt ännu större och jag fortsatte att gå/jogga tillbaks och fick nästan direkt stopp på en ny bil. En ung kille som visste vart vägen låg. Jag sa till honom att du får 500 spänn om du kör mig hem. Jag hade kunnat ge han mycket mer än så men han nöjde sig med det. Troligtvis de enklaste pengarna han nånsin har tjänat. Till slut så rullade han in på för mig känd mark. Jag kände igen stugområdet och det var en av de bästa känslorna jag haft nånsin. Jag hade i och för sig inga pengar på mig men jag hade lovat att jag skulle betala honom när vi kommit fram. Så jag sprang in i stugan och började leta pengar i vårt rum. Mina kompisar undrade vart i h-vete jag hade varit men jag drog inte historien förrän jag hittat pengar att pröjsa den hyggliga killen med. En nyår som jag aldrig kommer glömma hade äntligen tagit slut. En helt sjuk Sälenkväll var till ända. Alla i stugan var lätt chockade när jag drog hela historien dagen efter. Jag hade ju ansetts vara den lugna, städade typen... (Och det är jag ju normalt)

Där ser man... Ulf förresten, det är ingen felstavning. Jag heter Ulf i andranamn...
 


Tillbaks i träning

Efter att ha fått skippa gårdagens träning för jobbet så fick jag vara med och leka med de andra tjurarna idag. Nya kedjekompisar idag igen och trenden håller i sig... varannan träning center, varannan forward. Men med en räcka med nya centrar i truppen så kanska man äntligen får hålla till där man helst vill... längst fram alltså...

Satt och tittade på resor idag... Aruba såg ok ut för 21000 per skalle... men kanske Teneriffa eller kanarieöarna är ett mer troligt alternativ i påsk. Plånboken har sagt sitt. Vi får väl se om det blir nåt.

Har en öppnad kartong med Cashewnötter framför mig. Det är en ständig kamp mellan den vita djäveln på min vänstra axel som säger -"Nötter är inte bra Peter!" och den lille röde djäveln på min högra axel som säger -"Cashew är nyttiga nötter, ta några till" En sak är säker... det är riktigt gott. Men karaktären finns där ibland och jag överraskar mig själv och slutar käka långt innan nötterna är slut. Rätt impad av mig själv. Ibland behövs det inte så mycket!

I min fortsatta ångest för att jag skriver för lite så får jag åter igen gå tillbaks och plocka fram gammal skåpmat.

**************************************************************************************************

Det är inte lätt att inte kunna språket. Man blir oerhört handikappad när man inte kan göra sig förstådd. Jag försökte ringa runt till några hotell och när man inte har kroppsspråket att falla tillbaka på så är det oerhört svårt att försöka övertyga rösten i andra ändan att man faktiskt inte förstår. Det spelar ingen roll hur många gånger jag säger –”No parla italiano.” Bara av den anledningen att man säger det på italienska gör att dom tror att man kan italienskan. Ni har hört det här förut om ni kollat in dom tidigare krönikorna. Det är bara till att titta åt andra hållet och lägga på luren. Inte ens på ett hotell.....det är lite dåligt faktiskt. Men det gör ju utmaningen så mycket större. 

Det är inte lätt att lära italienarna svenska. Jag har haft som ett litet sidprojekt att få Alessandra, en kollega som är väldigt trevlig, att säga –”Hej snygging” varje gång hon ser mig. Men det går så där. Jag får alltid säga det först och sen får jag tillbaks nåt i stil med –”Hej snuggign” i och för sig levererat med ett leende som kan smälta Grönland men ändå. Skål blir Skoll, Prosit blir Prossit. Dom har inte lätt för att efterapa ljud. Det tog några veckor innan dom sa Peter. I början blev det Pitar eller nåt i den stilen. 

Det är inte lätt att hitta lägenhet i den här stan. Jag har börjat leta och det är även en tjej på kontoret som letar åt mig. Det jag lyckats hitta hittills är en 60 kvardratmeter stor lya som ligger nära tunnelbanan och inte mer än 4 – 5 stationer från centrum. Ganska centralt alltså men 1 500 000, känn på den,  i månaden är ju ganska mycket. Lire, javisst men det är ändå i runda slängar 7000 i månaden. Vi kan väl säga att jag letar vidare.

Det är inte lätt att hitta parkering. Och hittar man nån så kan man ge sig den på att man får böter. Nu har jag inte bil själv men en av killarna i projektet som jag brukar åka hem med på kvällen/natten har lyckats få 3 lappar på bara ett par veckor. En p-bot kostar runt 500 svenska kronor om ni undrar. Då har han ändå fått ställa bilen 15 minuters gångväg från kontoret. När vi kom fram till bilen så lärde jag mig ytterligare 5 svärord. Jag tror jag är uppe i 15 – 20 stycken snart. Det är konstigt det där men på nåt konstigt sätt lär man sig alltid dom fulaste orden först.


Det är inte lätt att smälta in. Jag fick en uppenbarelse i tunnelbanan häromdan. Jag var på väg in till stan för att handla biljetter till Milan – Lazio när jag på väg upp i trappan upp till den friska fräscha alpluften...hmpf....träffade på denna skrangliga pensionär. En riktigt gammal tant som stapplade neråt i underjorden. En pensionär är väl inget konstigt kanske ni tycker. Dom har vi ju i Sverige också. Visst har vi det....men stapplar dom fram med käpp? Ja....... Har dom en riktigt härligt mönstrad blus i Sverige då? JAA........  Okej, men har dom värsta solbrillorna som gör att man känner sig omodern??? Nej, knappast. Den synen är nog bara förunnat oss Milanesare. Här snackar vi riktiga modelejon....Grrrrr!

 Nya fräscha ord i italienska kursen..

Italienska / Svenska
Albergo / hotell
Salute / skål
Parkeringsbot / Multa
Leone / lejon

ny länk...

Fick nys om en nystartad blogg idag... från min gamla lagkompis x2 faktiskt. Vi har lirat i Backadalen samtidigt oxå... inte bara Pixbo...

Jessica "Zicko" Holmgren skriver om innebandy (vad annars) fast då mest om daminnebandyn såklart! Kul Jessica! Kör hårt! Jag har lagt in henne som länk. Ta en titt! Men du kunde väl hittat på en egen design på bloggen Jessica... ;-)

Det blir ingen träning idag. Måste jobba sent. Det suger rejält. Men jag hinner slänga in en ny del i den Italienska följetongen... (jag vet, jag är så grymt slö när jag återanvänder gammalt material...)

Håll till godo

                    *                                                                 *                                                                 *                

För några dagar sen så var jag ute tillsammans med en Fredrik och skulle käka middag. Men nu är inte Italien som alla andra ställen. Vi trodde i vår enfald att vi kunde äta när vi ville. Icke! Restaurangerna stänger nämligen mellan 15.00 och 19.00. Det enda som är öppet, som jag hittat hittills, är gamla pålitliga MC Donald’s. Men tidsvanorna här nere är konstiga. Det är inte ovanligt att jag lämnar jobbet vid 22-tiden för att gå och käka middag med dom som är kvar på kontoret. 

Jag passade på att fylla år också den 15:e. Det blev ingen tårta på sängen. Dåligt av hotellet att inte fixa det. Men några av tjejerna på kontoret sjöng och gav mig en bakelse och så lite pussande på båda kinderna. En hälsning som är mycket vanlig här även när två män hälsar på varandra om man är nära kompisar. Det känns lite främmande att pussa en annan kille på kinden. Fast det blir ju mer att man markerar i luften bredvid. 

Förra helgen hängde jag med två arbetskompisar ut och käkade. Gabriele och Walter. Gabriele plockade upp mig vid mitt hotell och vi drog vidare till sydöstra delen av stan i Gabrieles lilla bil. Första gången en bil kastade sig in framför våran så blev jag lite orolig och Gabri utökade mitt ordförråd med sådär en 10-tal nya svärord. Men efter att den 4:e eller 5:e bilen hade gjort ungefär likadant så började jag förstå att det var normalt. Det är ganska kul att se hur trafiken fungerar här nere. Det är inte riktigt nån struktur över det hela. En väg kan variera från 1 till 3 filer utan nån direkt anledning fast några linjer för filer finns det inte. Om en väg är 3 – filig så ligger bilarna som i ett STCC-lopp. Ingen bil håller nån fil och man börjar förstå intresset för F1 här nere. Men när man kommer fram till ett rödljus så på nåt mirakulöst sätt så hamnar bilarna i filer som ser riktigt bra ut. Fast det är klart, Det är inte mer än en decimeter mellan bilarna. Lämnar dom mer än 80 centimeter så kan man nästan garantera att det kommer en vespa med två personer på som kommer farande igenom som om luckan var lika stor som hela avenyn. Det gäller att titta sig för ordentligt innan man öppnar dörren. Till slut hamnade vi på en irländsk pub och där träffade vi några kompisar till Gabriele och Walter......... 

På tal om trafiken så såg jag en annan helt otrolig grej häromdan. Jag var på väg till tunnelbanan och närmade mig en stor korsning när jag hörde vrålet från en, vad jag trodde, värsta sportbilen. Precis när jag nådde korsningen kommer den antagna sportbilen, som visar sig vara en liten fiat, sladdande genom korsningen på tvären. Föraren, som var en ung italiensk Schumacher-wannabe, satt med rutan nervevad och såg ut som han hade plågats med 3 timmars uttråkande söndagsöppet. Inte en min när han släppte upp handbromsen och spann iväg i samma riktning som han kom ifrån. Min haka var väl nånstans nere vid naveln vid det laget och jag tittade mig otroligt noga för med en klassisk höger, vänster, höger innan jag snabbt korsade gatan.

..........På puben tog vi några öl och sen åkte vi vidare till en restaurang där jag hamnade mittemot GianFranco. En av två bröder som var med. Hans tvillingbrorsa LanBerto var också med. Dessa bröder såg väldigt italienska ut. Mörkt hår, GianFranco med lite gråsprängt hår. Man kunde även skönja en tjock skäggväxt som i och för sig var välansad men som ochså den var mörk. Kort och gott så såg dom ut som riktiga maffioso båda två. Det enda som saknades var den kritstrecksrandiga kostymen. Det var inte annat än att man kände sig lite skramsen när dom tittade på mig med sina kolsvarta ögon och såg lite bistra ut. Det berodde på att dom ville förstå min engelska och dom fick koncentrera sig lite för att hänga med. Men ögonen kändes ungefär som på en haj. Inte lika kalla men med den där blicken som säger att ”Jag kan döda dig bara för att jag är uttråkad”. Men Franco och Berto, som dom kallades, visade sig vara riktigt trevliga och vi satt och pratade om allt möjligt. Det visade sig att Berto var Torino-supporter så vi hamnade i en lång diskussion om fotboll. Fotboll är verkligen ett universellt språk. Alla har en åsikt. Perfekt att bryta isen med här nere.

Det blev en lång middag som bestod av pizza som inte var av denna värld. Jag beställde en pizza med brie-ost. Nu är det inte några bitar brie på. Nej, vi snackar 5 – 6 centimetertjocka skivor. Mamma mia! Det här är hästlängder bättre än vad man kan hitta i Sverige även om jag saknar kebabpizza. Det sköljdes ner med öl och avslutades med en Tiramisu till efterrätt ackompanjerat av en, som alltid lika god, caffe normale. En liten kopp med bara några cl kaffe men ack så gott. För att få fart på matsmältningen så beställdes det även in ett par omgångar Limoncello. En vanlig italiensk ”shot” skulle man väl kunna kalla det. Som det hörs på namnet så är det en citronsmakande sprit som är så där härligt iskallt uppfriskande. 

Efter middagen så bar det av till gamla stan där vi avrundade kvällen med att hänga i baren och ta ett par bira. Det är ju ganska gott det också. Några timmar senare var vi nöjda och vi skildes åt och alla åkte hem till sig. Jag blev avsläppt av Walter som bor ganska nära där mitt hotell ligger. 

Idag (söndag) gick jag på min andra fotbollsmatch här nere. Jag ville titta till hur Milan skulle uppföra sig efter tränarbytet. Nån timme innan match hoppade jag av bussen framför den gigantiska arenan. Hela vägen från stan och på tunnelbanestationerna stog det gubbar som försökte kränga biljetter. 5 meter från biljettluckan blir jag övertalad av en kille som är desperat. Jag får betala 20 000 lire  (90 – 100 kr) för en biljett som kostar 28 000 lire egentligen. 

För att slå ihjäl tiden innan så gjorde jag ett besök på muséet i arenan. Det är Inter och Milan som tillsammans har samlat tröjor och bilder från gamla tider till nutid. Jag tittade på ett par fotbollskor som Gunnar Nordahl använde 1950. Gamla bilder på Trappatoni, Cesare Maldini som spelare, Baresi, Liedholm som tränare och spelare, Gunnar Gren och Gunnar Nordahl. Det kändes nästan som i kyrkan. Man förstår att fotboll är en religion här nere. Och 10 000 lire kunde det vara värt.

Biljetten jag köpte visade sig vara belägen mitt i klacken. Sånger och rök, vajande flaggor och förvånansvärt positiva fans trots att Milan har gått riktigt dåligt det senaste. Det är väl för att Cesare Maldini har tagit över tillsammans med en spelare som var med på Gullit och Van Basten tiden, nämligen Mauro Tazzotti. Motståndarna idag är jumbon Bari som till min stora glädje startade med både Daniel Andersson och Yksel Osmanovski. Kul att kolla in formen på dom. Platserna var sittplats men så fort spelarna äntrade planen så reste sig alla upp så det var bara till att ställa sig. Bredvid mig satt två killar som inte var mer än 17. En av killarna satt i en vit keps och började rulla en cigarett. Hans kompis plockade fram nån brun kaka av nåt slag och smulade ner i tobaken. Nu vet jag inte vad det var (och det är jag glad för) men jag antar att det inte var hockeypulver.....

Ja ja, det var ju inte därför jag var på San Siro. 4 mål av Milan, och två byten i Bari utan att Faschetti plockade av Yksel. Det måste väl vara första gången. Yksel såg lite pigg ut och behandlade bollen bra. Daniel Andersson var inte med särskillt mycket i spelet. Han var inte direkt het....

Några italienska ord på vägen....

Italienska/Svenska

compleanno – födelsedag
A
uguri- grattis
27 - ventisette
cena – middag
perfekt - perfetto

blankt

det är just det som det är i huvudet idag... Kom precis innanför dörren och dog på soffan. Orkar inte ens laga mat. Det blev två fazermint istället. Allt vad en kostcirkel kan innefatta... Lite choklad, lite mint och lite grönt... eller ja, det står med grön text på pappret.

Helgen sprang iväg fortare än kvickt. Det brukar kännas så när det har varit lång bortamatch. Vi åkte upp till Karlstad i lördags och eftersom matchen började redan 13.00 så var det uppstigning redan 06.30. Hur det gick kan ni läsa i mitt matchref på
Pixbo.se. Eller så kan ni se Skoghalls ref här.

Hann med en fest när jag kommit hem från Karlstad och på söndagen sov jag mest men var hos päronen och käkade middag och firade farsan som fyllde år. Och vips så var helgen slut och ny måndag.

när orken tryter tar man till en gammal krönika... min serie krönikor från Italien fortsätter med min fjärde del. Mycket nöje!

*****************************************************************************************************

Jag har efter att ha varit här nere i lite mer än tre veckor försökt att få en bild av italienarna. Hur är gemene man? Hur är en typisk ”Italien-Svensson”. 

En Italienare är jämfört med en svensk ganska mycket mer skulle man kunna säga. Mer frispråkig, mer yvig och mer pratglad. Kanske inte så konstigt eftersom Svenskarna är kända för att vara så där härligt norrländskt tystlåtna......jo men visst!

Det som slog mig är att hur många gånger jag än säger –”No parlo italiano”, vilket betyder: ’jag pratar inte italienska’, så nog försöker dom fråga igen på italienska nånting. Den här gången liiite långsammare och med större yviga gester. Men det hjälper inte hur långsamt dom pratar. Jag förstår ju inte ändå. Så där står jag och upprepar mitt ”No parlo” men jag hade lika gärna kunnat säga på ren götebosska: -”Ja, tomten e en go gubbe” eller -”Det har blivit dyrt här i Schweiz” eller varför inte: -”Du det var en otroligt ful jacka du har på dig. Var har du hittat den?” Den skall jag nog testa nästa gång. 

En annan sak som jag stör mig lite på är när man är ute och går på trottoarerna. I Sverige så är det ju en oskriven regel att man i god tid innan man möter någon på trottoaren väljer sida på ett klart och tydligt sätt så man slipper dom där kroppsfinterna när man står och hoppar från sida till sida. För det är ju lite pinsamt när det ser ut som man står och spontandansar en liten stund. Men det bryr man sig inte om här nere. Snarare tvärtom. Går jag på en 4 meter bred trottoar så nog f-n hamnar jag ute i gatan för att den mötande trycker ut mig från trottoaren. Vet inte om det är nån slags hierarki som gäller. Om det är det så har jag inte listat ut den än. Nån dag skall jag inte byta väg så får vi se vad dom säger när dom får 90 kilo viking på sig. Skrattar bäst som skrattar tyngst.....

Sen vet jag inte hur många gånger folk har frågat mig om vägen. Det är väl inget konstigt i det kanske ni tycker men då står jag själv som ett levande frågetecken med en karta i handen och kliar mig i huvudet. Vet inte vad ni brukar göra men skall man fråga nån om vägen så inte går jag fram till en kille som står och vrider och vänder på en karta. Men ett snabbt –”Mi dispiace, non parlo italiano” och lite viftningar med händerna i klass med vilken italiensk fotbollsspelare som helst så klarar jag mig ur den situationen galant.  

Nu kanske jag har låtit jättenegativ här men med lite engelska som bara blir sämre och sämre (I Rom gör man som romarna....) och med kroppsspråket så får man alltid det man vill till slut. För italienarna är vänliga och måna om att hjälpa till så gott dom kan och det är oftast inte lite. Sen kan dom inte hjälpa att tv dubbar allt här nere. Dom får inga språkkunskaper gratis direkt. 

Nu kom jag helt osmakligt in på tv. Programmen här nere är ungefär som hemma. Dom följer en mall och det finns ’vem vill bli miljonär’ och ’Robinson’ här nere också. Men det som skiljer från Sverige är att i alla pratshower så vimlar det av snygga brudar. Nu pratar jag inte om programledarna. Nej, det är till 90% äldre gubbar. De jag pratar om är dekor. I vartenda program bakom gubben som håller i showen är det en mur av riktigt läckra och lättklädda damer. Deras enda funktion är att se glada ut och skratta lite då och då när gubben säger nåt roligt. Ni kan tänka er hur det skulle vara i Sverige. Kristian Luuk levererar sina direktkopierade Letterman-repliker med 20 grymt snygga brudar bakom sitt skrivbord. Eller varför inte Sverker olofsson i Plus som sågar olika sorters fågelbon. Men istället för att själv lyfta på locket till soptunnan så gör Klara, 23 år, det med en minimal tröja på sig och en kamera som zoomar in den otroligt djupa urringningen samtidigt som 16 andra tjejer ivrigt hejar på. Vore inte det nåt att införa där hemma? Eller vad säger du Scherman?  

Några roliga händelser här nere har det varit ont om senaste veckan eftersom jag bara jobbat och sovit men efter helgen och inför slutspelet skall jag nog kunna hitta nåt att skriva om. Här följer ytterligare några extremt nyttiga ord i min italienskakurs.

Italienska-Svenska
Mi dispiace / Jag är ledsen, jag beklagar
Parlare / tala, prata
Non / inte, ej
Trottoar / marciapiede
Tv / televisore

iWant

fick en länk skickad till mig härom dagen med Apples nya iPhone. Är grymt svag för designen på deras telefon/mp3-spelare/kamera. Den skall tydligen komma till Sverige i slutet av året. Köpbehovet blev plötsligt JÄTTE-stort. Tror nog inte jag är den enda som blev sugen på en iPhone.

Hade ställt in mig på att tvätta bilen men efter att ha dammsugit, dammat och diskat så är krafterna och lusten att göra nytta helt slut. Sitter och drömmer om en chokladbit och mjölk. Mmmmm… Så löjligt gott.

Sommarskolan har nu fått in 19 anmälningar. Vi har inte ens hunnit göra någon reklam för den än. Helt sjukt faktiskt. Man skall aldrig underskatta ordets och ryktets betydelse.

 

Gjorde debut igår på telefonen. Ja alltså… jag pratade med en döv människa i telefonen. Skithäftigt att det går. Hur det funkar? Jo, det är naturligtvis en människa som tar emot vad den döva personen vill saga via text på datorn och hon förmedlar till mig vad som sägs… eller skrivs i det här fallet. Jag fick svara till telefonisten och hon skrev tillbaks vad jag sagt. Häftigt och fantastiskt upplyftande att det fungerar. Det var en förälder som hade frågor om Sommarskolan som hörde av sig.


Gjorde en lång dag på jobbet idag så imorgon kan jag jobba kort. Skall in och hitta present till farsgubben som fyller aktade och jämna 65. Annars blir det en lugn fredag med god mat och inga direkta fysiska aktiviteter. Skall ju upp tidigt på lördag för bortamatch i Karlstad. Samling i Mölnlycke 07:20. Stön… Men vinner vi på lördag har vi skaffat oss ett riktigt bra utgångsläge för de sista 8 matcherna


Sover björnen i skogen?

Nä tydligen inte... min sömn inatt var väl ungefär lika dålig som Kolmårdens björnar i december...
Blev tillsammans med Jonatan nerkallad till A-lagets träning i Liserbergshallen igår istället för IBF. Lite seg i benen trillade jag dit i hällregnet. Det gick väl sådär...  kändes som benen var fyllda med nån syraliknande vätska... typ mjölk. Riktigt seg i benen. Har inte fått igång påkarna efter all löpning i Skatås. Men nu är det vilodagar fram till lördagens match. Få se om man får lira. Det hänger nog på vilka gubbar som kan åka med.

tredje krönikan från spaggeland blev en rapport från Sverige faktiskt... håll till godo!

...Nog om innebandy för idag. Jag går istället vidare med mitt gästspel i Svea rike. Mitt första besök sen jag flyttade ner. Huvudanledningen till hemresan var 90 helvetes-kilometer mellan Sälen och Mora. Allt för att nån förbaskad kung inte blev trodd. Som ni har förstått så är det Vasaloppet jag skriver om. Det som lät så roligt och var så lätt att anmäla sig till förra året nån gång visade sig vara tuffare än jag nånsin hade trott. Tillsammans med 6 andra åkte jag upp till Sälen på lördagen med ganska låga förväntningar. Jag förstod nog inte riktigt vad jag gett mig in på förrän 30 kilometer in i loppet. Det var ungefär då som krafterna tog helt slut efter en alldeles för frejdig öppning. Det var ju en sån skön känsla att åka om folk och solen sken. Skidorna var bra och det blev inte alls lika kallt som dom hade sagt på nyheterna. Men vid 30 km började stigningarna och mellan 30 och 45 kilometer vet jag inte hur många gånger jag lovade mig själv att jag skulle såga stavarna och skidorna i bitar, stoppa dom i en säck och sänka dom i medelhavet. Krafterna tröt fullständigt. Alla åkare jag hade åkt förbi svischade nu förbi mig som om jag hade vallat med Karlssons klister. Höger ljumske började krampa och det resulterade i en ny åkstil där jag bara använde vänsterbenet vilket i sin tur resulterade i att jag fick krampkänningar i vänsterlåret. Det och en molande värk i axlarna gjorde att jag nästan helt glömde av knivhuggen i ryggslutet som gav sig tillkänna varje gång jag hukade i nerförslöpena som i vanliga fall skulle vara vilosträckor men såfort jag hade knäckt ryggen och kommit ner på huk så högg det till i vänsterlåret så jag fick ställa mig upp. Nu kanske ni förstår varför jag var ruskigt nära att bara knäcka stavarna över benet och det kanske jag hade gjort om jag bara kunnat. Men som tur var så bet jag ihop och stretchade ljumsken efter varje uppförsbacke och kunde på så sätt åka normalt igen. Så det var bara att bita ihop. Det var ju inte mer än halva loppet kvar då. 45 kilometer på skidor är väl inte så farligt?! 

Med ett fantastiskt stöd från glada åskådare som kom med käcka tillrop hela vägen så kunde man liksom inte ge upp. Det faktum att väldigt många följde loppet på nätet var också ett skäl till att hänga i. Och har man nu betalat dyra pengar för anmälningsavgift, ny skidutrustning och kläder att åka i så lägger man inte av. För att sen få ner timkostnaden så var jag tvungen att vara ute i hela 10.22.58. En tid som jag är grymt stolt över. Med tanke på att vi hade hunnit 2 kilometer på 40 minuter. Vi startade i stort sett sist och hade vid 2 kilometers-markeringen bara 10 löpare efter oss. Vi tog det väldigt lugnt de första kilometerna som ni förstår. 

Det här med kläder och längdskidåkning går bara inte ihop. Man kan lätt tro att alla människor som har sökt in till att bli designer och inte kommit in på grund av att de är färgblinda automatiskt blivit anställda av skidklädtillverkarna. Det är skrämmande vilka kreationer som hasar runt i spåret. Hade man inte varit så j-vla trött så hade man legat dubbelvikt med tårar i ögonen. Här blandas schweiziska färgkombinationer med tyska mönster och tillsammans blir det............riktigt, riktigt osmakligt. Det är inte bara själva dräkterna. Pjäxtillverkarna har samma anställningspremisser. Det vill säga ”hellre än bra” eller ”inte alls”. 

Men men, nu är loppet avklarat. Av oss 7 så var det bara 6 som kom till start tyvärr. Men alla 6 som startade besegrade terrängen och tog sig i mål. Jag var sist in runt två timmar efter den bäste av oss. Starkt gjort Kalle! Men nu är jag tillbaks efter en fullspäckad helg. Långt ifrån allt vad längdskidåkning heter. Otroligt skönt faktiskt!

Hur det gick? 10 timmar, 22 minuter och 58 sekunder gav en 10192:a plats.

I min följetong med nyttiga italienska ord kommer här några fler.

Italienska – Svenska
ragazzi – pojkar och flickor (flertal) raggazza = flicka, raggazzo = pojke)
scarpone – pjäxa

skidstav – bastoncino
skidåkare - sciatore
stupido – dumbom, dum


Snooze cruise

Är du en sån som ligger och drar dig på morgnarna? Är du som jag lika optimistisk på kvällen, och sätter klockan tidigt och tänker för dig själv att imorgon... då skall du gå upp tidigt och göra frukost och vara på jobbet tidigt. Är du oxå ute i sista stund och får bända dig upp från sängen bara för att trilla in i duschen och vakna. Ta på dig det som ligger närmast till hand och sliter med dig de grejor som du får syn på som du kan tänkas behöva under dagen, typ: bilnycklar, garagebricka, plånbok, telefon och en jacka.

Sån är jag vissa morgnar. Ibland är det värre. Då glömmer jag datorn eller telefonen. Men jag har blivit bättre, det var länge sen jag glömde något faktiskt. Sen är man ju tankspridd som få... häromdagen så packade jag in allt. Uppe riktigt tidigt (pga tjejen) och lastade in alla tidigare nämnda prylar som skall med. Lyckades till och med få på mig kläder åt rätt håll och träningsväskan var packad. Jag droppade skönheten på centralen och styrde silverpilen mot kontoret några hundra meter bort. Väl där parkerade jag i garaget och klev ur bilen gick till bakluckan och skulle plocka ut datorn. Där låg en träningsväska, ett klubbfodral och en tom skokartong (som legat där de senaste två månaderna). Helvete tänkte jag för mig själv... har jag lyckats glömma datorn hemma? Den är liksom lite viktig för att jag skall kunna jobba...

Jag slog mig för pannan så där övertydligt och sa högt till mig själv: -"Attans, vilken otur att jag har glömt min portabla dator... för tjyven" Fast lägg in 28 svärord och ta bort Attans, otur och portabla dator. Sen kan ni byta för tjyven mot 7 nya svärord, den här gången lite gott och blandat på italienska och engelska.

Det är bara att åka hem igen tänkte jag och satte mig i förarstolen igen. Då slog det mig... vänta nu. Jag kastade en blick över axeln och mycket riktigt, där låg datorn snyggt och prydligt i baksätet. Är man en vanemänniska eller? Jag lägger alltid datorn i bagageutrymmet men den här gången gjorde det inte och jag höll på att slå sönder något. Det har hänt förut. Jag tillbringade närmare två timmar att leta efter mitt kreditkort en sommar och blandade in 7 polare som fick hjälpa till att leta. Till slut kände jag efter i bakfickan och drog upp kortet. Men jag lägger ju ALDRIG kortet i bakfickan!!! Tror ni polarna var lite trötta på mig då?

Eller när jag blev kroppsvisiterad av polisen uppe i Sälen en nyår efter att en kille påstått att jag tagit hans kreditkort. Trots att jag känt igenom fickorna och ett flertal gånger försökt förklara att jag har inte tagit hans kort, så vad är det första jag drar jag upp ur fickan när polisen tagit mig en våning upp och bett mig tömma fickorna? Ett visakort som inte var mitt. Tror ni jag blev förvånad? Jag hade verkligen letat igenom fickorna... Hela den kvällen är en historia för sig... det får bli en annan gång. Kvällen slutade med att jag var nästan hela vägen till Malung och vände innan jag liftade mig tillbaks till stugan. Som sagt, en sjuk historia...

Här kommer en ny krönika från min tid i Italien:


I helgen som var så gjorde jag som många andra Milanesare gör på helgerna. Nämligen lämnade stan för att ge mig ut i pisterna. Lördag morgon blev jag upplockad av Luca Sala. En av mina nya jobbarkompisar. Mannen är inte stor på jorden och är om möjligt ännu mer korthårig än jag. Så innan 09.00 nån gång på morgonen kom han farande i sin Polo som är ganska unik eftersom den inte har en enda buckla vad jag kunde se. Om ni hade sett trafiken här nere så hade ni förstått. Det är som Fredrik, min svenska kollega här nere sa till mig: - ”Om du inte har touchat en vespa har du inte kört mer än 20 minuter.”  Nu kanske han överdrev lite granna. Det tar minst 25! Luca hälsade med ett leende lika stort som Jokern och hjälpte mig att lasta in min väska. På vägen ut ur stan så plockade vi upp Fredrik och sen bar det av. 

Vi åkte norrut genom Bergamo och efter att ha plockat upp skidor på vägen så var vi 15 mil senare längst in i en dal som jag inte vet namnet på men på skylten till den lilla byn läste jag Lizzola. 1250 meter över havet. Det är nära den Schweiziska gränsen. Det första vi gjorde var att åka hem till en av Luca’s kompisar. Det visade sig att det var Mario som driver ett hotell i byn. Luca skall om några veckor på en två veckors trecking i Nepal. Treckingen skall ta hela gruppen till basläger 1 där Mario och nån mer skall fortsätta upp och göra ett toppförsök på Mount Everest, denna gång utan sherpas och utan syrgas. Marios tredje försök för övrigt. Så där satt jag i köket hos denna bergsbestigare och blev bjuden på ett glas vin och nån lokal kaka av nåt slag. –”You are in italy now” som Mario sa när han hällde upp vinet. 

Efter en trevlig stund i köket så drog vi vidare, vi var ju ganska sugna på att komma igång med skidåkandet. Så vi slängde in våra grejor i Lucas lägenhet som har utsikt över hela dalen. På med utrustningen, hissen ner till entrén och utanför tog vi på oss skidorna och gled ner till liften som låg ett par hundra meter bort. Systemet har två sittliftar som tar en upp till toppen (2000 meter) och några släpliftar som kompletterar. Det existerade inga köer i liftarna. Det är inget känt ställe för turister och det märkte vi när Luca hejade på i stort sett alla han såg. En magnifik utsikt över dalen och med en sol som bröt fram lite senare på dagen och inga köer i liftarna gjorde dagen dräglig. En stor middag med några kompisar senare på kvällen nere i byn gjorde det hela mer än drägligt. Inga direkta problem att somna den kvällen. Dagen efter så var det soligt på förmiddagen och disigt på eftermiddagen men skidåkningen var densamma.

På hemresan hittade vi en irländsk pub där vi käkade middag och drack Guiness och Kilkenny och bara allmänt njöt. Vid 23-tiden rullade Polon fram vid entrén till mitt hotell och jag lyckades släpa mig upp på rummet och hann fram till sängen innan jag somnade....... 

Jag tänkte fortsätta med att ge er några användbara ord men först måste jag bara säga att jag stavade fel till boungiorno i senaste krönikan. Mi scusi! Ni får ju inte lära er fel! Så den rätta stavningen är alltså boungiorno. Här kommer lite nya ord!

Italienska/Svenska
mi scusi/ursäkta mig
ci sentiamo/vi hörs
grazie/tack
prego/varsågod
bello/vacker 


Ciao tutti, ci sentiamo!


Grissini glitter och glajor...

Nu börjar jag blir trött på han där uppe... kan han inte kasta ner vintern snart, så man slipper tro att det kanske inte blir nån vinter alls?! Vi kan väl lika gärna hoppa över den och gå direkt till våren. Utan att passera noll! Som om det nu skulle hända... Det slutar väl med tre decimeter blötsnö om nån vecka som ligger kvar tillräckligt länge för att frysa på just när det börjat smälta vilket leder till ishalka och doktorerna på Sahlgrenska står likt doktorerna i Sällskapsresan 2 - Snowroller, och beställer upp fler gipspaket efter att de tittat mot en grådaskig inversionerad Göteborgshimmel.

Ur led är tiden! Det får väl bli kronprinsessans kungliga valspråk som svar på Konungens "För Sverige i tiden", när hon får ta över efter den smygrökande landsfadern. Var inget större fan av Hey Baberiba när det startade men det håller faktiskt riktigt hög klass! Gillar parodierna på Persbrandt, Lill-Babs och Bert Karlsson bäst. Inte för att de är likast men för att de är roligast.

Ett ryggskott är ett ryggskott. Mitt var inte avfyrat från en pistol men smärtan var nog liknande i vissa rörelser. Idag testade jag att träna och det gick bra. Hoppas det känns bra  imorgon med.

Titeln på inlägget idag syftar på min trötthet av ickevintern som vi lider av för tillfället. Jag vill ha semester, sol, vatten som glittrar och vackra människor som springer omkring i speedos och bikinis... Inte riktigt vad man kan hitta i stan som alltid sover vintertid. Det är bara nån enstaka afterwork som lyser upp eländet.

En kompis ringde från Tenerife idag. Han hade badat i havet, hade väl säkert närmare 25 grader under dagen. Drar man bort hans normala överdrivan med 20 % så har man ändå 20 grader varmt. Det är så in i helvete mycket bättre än här! Kompisens farsa fyller jämnt. 65 faktiskt och det på samma dag som min farsa fyller 65. Nu på lördag. Men då sitter jag i en buss till Karlstad men farsgubben firas på söndagen. Vet inte än om jag skall måla en teckning eller om jag skall tälja till en smörkniv. Känner jag mig frikostig så blir det nog både ock.

Idag började en schweizare att lira med oss. Han pluggar här som utbytesstudent. Willkommen Mark! Nåt har man ju lärt sig på de 5 åren man pluggat det oerhört illaklingande tyska språket. Kan nog rabbla lite pronomen oxå. Något alla som nån gång pluggat tyska kommer ihåg av någon märklig anledning. Dürch, für, gegen.... ja ni kan väl själva? Mit, nach zeit... äh va fan... nu snöade jag in på tyskan oxå. Jag har en kompis som säger att han hatar Tyskland, tyskar och tyska lag. Men bilar kan de ju åtminstone göra. Jag fick en tvåa i slutbetyg i tyskan. Hade stark trea första åren vill jag minnas men sen prioriterades tyskan längst ner bland de 18 - 19 ämnena man hade på 3-årig Ekonomisk. Balanserade på gränsen till etta men klarade mig precis. Gleich um di ecke!

Nä, tyskan hade man ingen större nytta av faktiskt! Har hjälpt en stackars tysk turist som frågade om vägen på centralen här i Göteborg. ja ja... gerade aus, dann links der erste strasse... Vet inte om han hittat rätt än! Scheisse!

Sitter och lagar mat nu... 23.30... jag är hopplös. Men det var lång träning idag och så har jag suttit och ändrat lite på
Sommarskolans site. Vi håller på att fräscha upp sidan lite. Har lite småplock kvar men den börjar ta sig. Den "nya" sidan lades upp igårkväll och redan har 5 anmält sig. Vi har inte ens hunnit skicka ut information till de tidigare deltagarna än. Det verkar som några är lite angelägna om att komma tillbaks! Riktigt roligt.

Ogni maledetta domenica

Titeln på det här inlägget betyder på engelska Any given sunday. En riktigt bra rulle med Al Pacino. Och passande nog är det just en sån söndag idag. Jag har den dvd:n inköpt i Italien. Hade ingen tv där nere så jag handlade några filmer och kollade på datorn. Just nu längtar jag lite ner till kompisarna där nere. Det var länge sen nu. Ni får läsa lite mer om det längre ner...

Det blev ingen träningsmatch för mig... ryggen satte stopp. Segt men jag hoppas jag kan testa imorgon och kämpa för en plats på lördagens bortamatch mot Skoghall. En match jag inte vill missa. Vinner vi där har vi skaffat oss en mycket bra läge inför de sista åtta matcherna av serien. Förlorar vi är racet jämnare än nånsin.

Såg Henke Larsson debutera i Manchester United. Han såg lika självklar ut i anfallet som vilken värdsstjärna som helst och när han satte dit 1 - 0 så var det nästan så man fick ståpäls faktiskt. Coolt att en allsvensk spelare fortfarande kan gå in på den nivån... Fast det är han väl tämligen ensam om iofs.

Vi är ett kompisgäng som brukar träffas och kolla fotboll, åka på fotbollsresor och bara gå ut och käka ibland. Vi försöker ibland få till nån träff men det är nästan löjligt vad svårt det är att hitta nån dag när alla kan. Det är liksom första lördagen i maj 2008 som gäller... sjukt.

Får skylla mitt skrala bloggande på att jag hellre tillbringar tid med min flickvän... jag är ju inte van vid att ha någon så jag får ju passa på nu! :-) Hon har dessutom fått mig att lägga om tiderna rätt rejält. Hon går vanligtvis upp mycket tidigare än mig så numera lägger jag mig flera timmar tidigare än innan. Börjar helt plötsligt inte känna mig trött på dagarna... kanske borde tänkt på det själv tidigare?!? Men som sagt, bloggtiden har i praktiken försvunnit i utbyte mot sömn...

Läste nånstans att i en blogg skall man inte skriva för långa inlägg för att folk inte orkar läsa... fan. Då kan jag lika gärna lägga ner det här... jag kan nog inte skriva så kort!

Italien ja... tänkte bjuda på lite återblickar från min tid i Italien. Jag skrev nåt som kan liknas vid en blogg redan då (2000/2001) på Pixbos hemsida men jag tänkte lägga ut några av dessa igen. Mest för mitt eget minnes skull.

Varsågoda här kommer första krönikan från Vinets och fotbollens Italien! (detta bara för att förstärka min oförmåga att kunna skriva korta inlägg...)



Välkomna till en ny liten följetong på pixbo.se signerad Peter Zellén. Min tanke med den här serien av artiklar är att få en bild av innebandyn från distans. Hur mycket kan jag hänga med i snacket och sen även utveckla det jag skrivit om ”dagens match” i programbladet. Så om ni vill så får ni ta del av mina tankar och funderingar och en och annan historia om vad som händer här nere. Mycket innebandy, lite fotboll, lite mat och lite extra skulle man kunna säga.  

Som en sann Milan-fan så tog jag mig en lång tankeställare på hur jag kunde stötta mitt lag så bra som möjligt. Det tog inte lång tid innan jag kom på den briljanta idén att maila ner till vårt kontor, där jag jobbar, (Cell Networks) och fråga om de hade nånting för mig att göra där nere. Och visst hade dom det. Så nu sitter jag här och jobbar i Milano 15 – 20 minuters gångväg från San Siro....eller templet som chefen här nere kallar arenan. Har bara hunnit vara på en match hittills, den mot PSG i champions league. Och efter den matchen tror jag att jag har hittat min plats på jorden. Det är inte Häcken – GAIS på Rambergsvallen inför 1500 personer där Pelle Blom kastar inkast. Nej, det är Nesta, Veron, Totti, Battistuta, Maldini, Schevchenko  inför 60 000 – 85 000 galna italienare. Jag satt i ena kurvan på matchen och vid varje avblåsning eller felpass så tittade jag ut över läktarna. Det var som att vara på en stor kongress för dirigenter. Alla viftade som om man körde Beethovens 9:e med den skillnade att det var den nymixade versionen som är 220 bpm (beats per minute). Sen var språket, som i vanliga fall är världens vackraste, inte av denna värld. Även om jag inte förstod ett enda ord så rodnade jag när dom spottade ut sina svärord. Det ena grövre än det andra.  

Så fotbollen är helt ok här nere. Men det är inte det enda. Maten är ett kapitel för sig och kaffet...oj oj oj. Jag är ingen kaffedrickare....förrän nu. Att det sen vimlar av vackra italienskor här nere och att jag blir kär minst 5 gånger per dag försämrar inte direkt min inställning till livet här nere. 

Så, trots allt detta hade jag offrat ett finger för att få titta på Pixbo Wallenstam – Balrog. Jag har inte sett Balrog i år men deras finnkedja har varit mer dominant än HAJ-kedjan var för två år sen. Åtminstone poängmässigt. Vad säger man  om Kohonen. Årets rookie-pris har väl aldrig varit så givet! Tack vare finnkedjan har dom klivit fram och tycker jag blivit störst favorit till att ta hem guldet i år. En sån matchvinnare kan betyda oerhört mycket. Matchen betyder kanske inte liv och död för nåt av lagen eftersom båda redan är klara för slutspel men att placera sig på en så hög placering som möjligt kan visa sig betyda mer än ni tror. Det är viktigt att få välja rätt lag vid rätt tid. Det känns ju något lättare att ta sig an Nerike i en kvartsfinal än ett regerande mästarlag som slår lite ur underläge. Jag får rysningar när jag tänker den tanken. Att sen nita dit Balrogarna skadar ju varken självförtroendet eller redan nämnda placeringsjakten.  Matchen mot Kista/Järfälla känns lite svalare helt klart men K/J slåss med näbbar och klor för att ta den sista slutspelsplatsen. Och som sagt, poängen behövs för placeringsjakten. Så nog blir det en match med slutspelskaraktär.  

Det här får avrunda min krönika för idag men jag tänkte ge er några bra italienska ord som jag lärt mig.   Svenska         -                  Italienska 
Boungiorno                       Godmorgon/Goddag
Ciao                                    Hej
Spaghetti                           Spaghetti
Arrividerci                          Adjö
Tutti                                    Allihopa 

Ciao tutti!

No pain no game!

Efter att ha chockstartat efter 10 sovmorgnar så står jag för tillfället på jobbet med ryggskott. Tydligen var två innebandypass med löpning på asfalt en för tung börda för min redan rejält skuldtyngda rygg. Det drog till i ryggen i sista bytet på träningen igår när jag försökte förlänga armen den där extra centimetern i jakten på bollen... Så inatt försökte jag hitta en sovställning som inte kändes som ett knivhugg i ryggen... det gick tamejfan inte. Jag testade i stort sett allt utom att lägga mig på en luftmadrass i badkaret... orkade inte gräva fram den i förrådet. Har som tur var ett höj- och sänkbart skrivbord så jag har kunnat stå och jobba till och från idag.

Har haft lite för lite tid att blogga senaste dagarna. svårt att orka med när man gjort allt annat som man måste fixa... men det ändrar sig väl framöver...

Vi har träningsmatch idag. Mot Lindås. topplag i trean. på söndag möter vi Partille i Lexby och då hoppas jag ryggen släppt taget...



AAAAAAARRGGHHH!!!!

Tillbaks på jobbet...